Den rosa randen

Denna berättelse hittade jag i Hemmets Journal.
Jag var 6 år och skulle följa med mamma och hälsa på mormor och morfar. Mamma skulle resa hem dagen därpå, medan jag skulle stanna en tid. De första dagarna brukade jag lida av hemlängtan. Mormor kunde vara både snäll och sträng. Hon var ordentlig, och det tyckte jag hörde ihop med stränghet.
Varje lördagsmorgon kastade hon ut de urtvättade trasmattorna och skurade köksgolvet med såpa. Sedan lade hon på nya trasmattor i vackra, klara färger, som skulle ligga över helgen.
Mormor sa att hon hade klippt trasor av gamla kläder och vävt mattorna.
Då pekade jag och frågade:
-Var har den här randen kommit ifrån? Mormor berättade att det var mammas examensklänning eller morfars finskjorta. Tåligt besvarade hon mina frågor, men efter en stund tröttnade hon.
Det fanns en vacker, rosa rand mitt i mattan. Varifrån den hade kommit ville jag veta.
- Den kommer från min enda balklänning, sa mormor i bestämd ton.
Den randen satte min fantasi i rörelse.
Tänk att mormor hade varit på bal i en vacker klänning. Kanske hade mormor varit Askungen! Fast morfar var ingen prins, han var en enkel snickare. Något hade väl gått snett då mormor var på bal och dansade med prinsen. Nu hade hon bara en rosa rand i en trasmatta som minne av balen. Eva Gustavsson.

När jag väver gör jag likadant. Jag sitter och tänker att den gardinen och den skjortan kommer denna trasa ifrån. Här en dag hittade jag en trasa som var från min examenskjol.

RSS 2.0